Jippie! Weer een avi-niveautje hoger

Het einde van het schooljaar nadert. Eigenlijk komt het al redelijk snel in zicht! Nog slechts 5 weken als ik de kalender welgeteld nakijk. Tegen het einde van het schooljaar is Emma echt helemaal halverwege haar lagere schooltijd en hebben Daan en Lotte hun eerste jaar achter hun kiezen.
Zo’n eerste leerjaar is toch spannend. Het is kortweg een grote stap om ineens geen kleuter meer te zijn. Ook al is er nog ‘genoeg’ tijd om te spelen, het is sowieso een brok minder dan de jaren voordien tijdens de kleuterschooltijd. Vanaf het eerste leerjaar wordt er gewerkt: contractjes, huiswerk, leren lezen, leren schrijven en echt leren rekenen. Tot nu toe slaan onze twee jongsten er zich ook naarstig door!
Wat het lezen betreft, merkten we best een aanzienlijk verschil op tussen Daan en Lotte. Nu dat we over 2x een leerling uit het eerste leerjaar beschikken, kunnen we de twee gevalletjes mooi naast elkaar zetten. Niet om serieus te vergelijken, maar toch om te zien wat ze op die leeftijd toch onder controle moeten hebben. Emma kende namelijk alle letters al nog vóór ze naar het eerste leerjaar ging. Sterker nog, ze kon al een beetje lezen eigenlijk. Voor Daan en Lotte begon dit echte lettertjes- en cijfertjesavontuur pas echt op de lagere school. Geheel volgens de normale ‘regels’ dus ;)
Daan leek er snel mee weg, kon de verschillende letters goed onthouden en begon al snel het echte hakwerk met lezen over te slaan. Lotte leek het zich allemaal niet zo aan te trekken. Het leek alsof ze niet echt de moeite wilde doen om al die lettertjes beter te leren kennen. Geef toe… Zij is Lotte en die lettertjes doen toch ook werkelijk geen ene moer om háár te leren kennen?
Mettertijd begon Daan echt al vluchtig te lezen, alwaar het echt nog wat moeilijk leek voor Lotte. De juf meent ook wel een aantal symptomen van dyslexie te herkennen. Een echte diagnose zou toch echter pas op 9-jarige leeftijd vastgesteld kunnen worden. Het zou in ieder geval veel verklaren.
Afijn.. om een lang verhaal kort te maken – want het lukt ons nooit echt om ook daadwerkelijk een kort verhaal te posten – deze morgen vroeg mama aan de juf om hun avi-niveau nog eens te testen. Ze krijgen elke week een boekje mee uit de klas (als soort bijkomend huiswerk) en ze lazen nu al een aantal maanden boekjes van het avi-1 niveau. Vooral Daan kon echt wel een niveautje hoger. Zo ook omdat de boekjes ietwat interessanter worden. Normaal gezien zou de volgende avi-test echter pas aan het einde van het jaar plaatsvinden, maar de juf wilde toch eens proberen. Gelukkig hebben we van die flexibele en voor vragen openstaande juffen bij ons op school! Daar zijn we echt HEEL blij om. Goed, ja, we zouden het kort houden… Dus, toen mama deze namiddag met de kinderen naar huis fietste, vertelde Lotte dat zij nu de trotse eigenaresse is van de titel van avi-2 houder. Daan daarentegen slaat gewoon even dat niveau over en is op avi-3 niveau beland. Sjieke dinges Lotte en een mega dikke bravo Daan! Jullie maken van ons opnieuw zeer trotse ouders!!!

4 Reacties so far »

 1. 1

  oma &opa said,

  een heel dikke proficiat DAAN én LOTTE!!

 2. 3

  Fabienne De Cubber said,

  Knap!!Proficiat!!

 3. 4

  Klaartje said,

  Dikke proficiat aan Daan en Lotteke !


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: