Zwarte Piet, wie kent hem niet?

Toegegeven, het liedje van Het Goede Doel (een geweldig leuke Nederlandse band) noemt natuurlijk: Sinterklaas, wie kent hem niet. De meeslepende discussie die momenteel gaande is, is ons uiteraard ook niet ontgaan. En omdat dit vereeuwigd moet worden op onze blog, wordt dit dus een gekleurde update ;) Dit kan geen objectief stukje worden, want er is blijkbaar een idioot geweest die heeft lopen roepen dat Zwarte Piet gebukt gaat onder een enorm portie racisme. Ja, wij kennen racisme. Nee, Zwarte Piet heeft daar geen last van. Hij kán daar geen last van hebben. Hij zou namelijk wit, bruin, paars, groen of geel kunnen zijn… onder die laag roet die hij opzuigt terwijl hij door de schoorsteen zakt om de kadootjes bij de brave kinderen te brengen. Hij is dus niet zwart, hij is verre van een slaaf en lijkt sowieso erg blij te zijn met zijn eigen status van ‘Zwarte Piet’.
Maar goed… als het bij die idioot was gebleven, zou het allemaal zo erg nog niet zijn en zou ook niet half Nederland (en intussen ook België) op haar achterpoten staan. Het geroep is als gefluister bij de Verenigde Naties aangekomen en zelfs zij vinden het de moeite om te onderzoeken. Hallo? De Verenigde Naties? Diezelfde VN die zich buigt over o.a. de situatie in Syrië? Die VN? Die houdt zich nu bezig met het al dan niet afschaffen van onze traditie? Precies, het klinkt overdreven, maar serieus… ons hele Sinterklaasfeest staat op de helling! En dat mag niet!
Vanaf november beginnen de kinderhartjes hier al iets sterker te slaan, ze zitten aan de tv gekluisterd als het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden, de spanning is te snijden als ze hun schoen weer mogen zetten,… Kortom, de magie in hun ogen is gewoonweg onbeschrijflijk! Dat kun je toch niet wegnemen? Haal de elfjes en de rendieren weg bij de Kerstman en Amerika zal te klein zijn!
Daarnet las ik de krant op mijn laptop en Emma neusde mee – zoals ze zo vaak zo graag doet! De kranten staan boordevol foto’s van allerlei Zwarte Pieten en co. Uiteraard volgt direct de vraag waarom er zoveel Pieten te zien zijn in de krant. Ach, antwoord ik laconiek, dat zal wel zijn omdat ze bijna vanuit Spanje vertrekken. En snel snijden we een ander onderwerp aan en verander ik mijn internetpagina. Hup, interne discussie vermeden :) Want hoe zou ik zo’n kind moeten uitleggen dat de Sint weldra niet meer zal komen? Omdat een of andere organisatie vindt dat het naar racisme ruikt? Dat doet elk kind af als klinkklare onzin! De Sint komt toch al alle jaren vanuit Spanje gevaren? Zoiets valt simpelweg niet uit te leggen. Indien ze het lef zouden hebben om het af te schaffen, verdwijnt ook het liedje van Het Goede Doel… want de nieuwe generatie zou de Sint met zijn Pieten dan inderdaad niet meer kennen :(

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: