Tweelingband

We hebben het vast al eerder geschreven: wij weten niet wat het is om een tweeling te zijn. Een tweeling is toch vaak samen, hebben soms gemeenschappelijke vriendjes/vriendinnetjes, kijken graag naar dezelfde dingen én zitten samen in de klas!
Toen onze tweeling 2,5 jaar oud was en naar school mocht gaan, was het duidelijk voor ons: ze blijven samen! Ze zijn nog zo klein en er is absoluut geen reden om ze nu al uit elkaar te halen. Zo gezegd, zo gebeurd. Goed wetende dat we opnieuw een keuze zouden moeten maken na anderhalf jaar. Uiteraard spelen er na 1,5 jaar school te hebben gelopen ook wel andere factoren mee, zoals hoe ze zich op school gedragen in het algemeen en in de klas in het bijzonder. Alhoewel de juf ze destijds wilde splitsen toen ze naar de tweede kleuterklas zouden gaan, heeft mama daar toch nog net een stokje voor gestoken. De argumenten waren niet overtuigend genoeg om ze te splitsen dús is er geen reden om ze – opnieuw – uit elkaar te halen. Het is niet voor niets een tweeling. Ze hebben iets speciaals samen. Ook weer opnieuw; wij hebben geen idee van wat het is om een tweeling te zijn. Conclusie, ze zaten ook tijdens het tweede en derde kleuterklasje samen in de klas. Voor het eerste en tweede leerjaar stelde dit probleem zich niet, daar is immers maar telkens 1 klas. Maar nu het einde van het tweede leerjaar in zicht komt, komen de kriebels weer aanwaaien…
Mama voelde het al aankomen, derde en vierde leerjaar zijn immers weer graadsklassen, evenals het vijfde en zesde leerjaar. Mede vanwege die aankomende kriebels besloot ze het er al een paar weken geleden met ‘de tweeling’ over te hebben. Lotte leek zich van dit alles niet zoveel aan te trekken. Daan leek zekerder van zijn zaak. Hij hoeft niet per sé met zijn tweelingzus in de klas te zitten mits hij wel bij zijn beste vriendje Wiebe in de klas zou komen te zitten! Voor wat hoort wat, zal hij gedacht hebben :) Af en toe kwam dit ter sprake en telkens was het vooral Daan die hier duidelijk een lijn in kon trekken.
Gisterenmiddag kwam de juf van Daan en Lotte naar mama toe met – zoals verwacht – de mededeling dat zij binnenkort de klasindeling moesten opmaken en dat ‘normaal gezien’ de tweelingen gesplitst worden na het tweede leerjaar. Toch blijft dit even slikken. Nog altijd zien wijzelf geen reden om ze te splitsen. Ze hebben hun eigen vriendjes en kijken nauwelijks naar elkaar om. Maar toch… toch weten ze van elkaar wat ze gedaan hebben. Onbewust houden ze elkaar toch in de gaten, tenminste dat denken wij. Onbewust hebben ze toch een soort van houvast samen, lijkt ons. En nee, je kunt ze niet altijd samen houden, dat is ook onze bedoeling niet, maar het voelt zo onnatuurlijk en tegendraads.
Afijn, gisterenavond aan de eettafel legt mama dit onderwerp toch nog eventjes lichtjes op tafel en laat weten dat de kans groot is dat ze volgend jaar niet meer samen in de klas zullen zitten. Daan kijkt eigenlijk alsof er zojuist niets raars werd gezegd, maar Lotte kijkt toch wat verschrikt op en vraagt met haar mond nog vol en haar sprekende grote ogen: ‘Waarom?’ Ja, zij begrijpt het nog niet helemaal… en alhoewel wij dus ook zullen moeten wennen aan de wellicht nieuwe situatie, proberen we haar te overtuigen dat het ook wel eens goed kan zijn om in een andere klas te zitten. Zo zullen ze immers allebei hun relaas van het afgelopen weekend kunnen vertellen. Lotte vertelt dit namelijk meestal in de kring – Daan wil dat ook niet allemaal vertellen, daar is hij nog altijd iets te verlegen voor – maar hij blijkt zich wel te ergeren aan het feit dat het niet altijd allemaal juist is wat Lotte vertelt. Wat kan Lotte het nu schelen of het op een zaterdag of een zondag was?! Daan geeft dus uiteindelijk liever een correcte versie van de feiten mee ;)
Op de definitieve indeling van de klassen zullen we nog even moeten afwachten, maar we zullen ons er maar alvast op voorbereiden! Nou ja, mama toch…

2 Reacties so far »

 1. 1

  Fabienne De Cubber said,

  Oef,moeilijke…..
  Begrijp de twijfels en zorgen-denk ik-want heb geen tweeling :0)

  • 2

   mblanken said,

   Lastig he! Ik ga nu wel akkoord met de ‘regel’ van de school, want ik snap het wel, maar de bijhorende gevoelens lopen niet altijd gelijk – blijkbaar :)


Comment RSS · TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: