Wapperende vlaggetjes

Het WK voetbal in Brazilië is begonnen, zoveel is duidelijk. Sterker nog, het is al een paar dagen bezig. Nederland heeft de eerste wedstrijd erop zitten, de Belgen komen morgenavond pas in actie. De spanning lijkt om te snijden.
Lijkt, zeg ik bedachtzaam. Wanneer je in Mechelen of omstreken rondrijdt of -fietst merk je er ogenschijnlijk niet veel van. In Nederland wapperen de vlaggetjes al lang en breed door, over, langs en voor de huizen en straten. Wij Nederlanders houden een beetje van overdrijven. Niet alleen de vlaggetjes die buiten vrolijk in de wind wapperen zijn oranje, maar ook de outfits, de vla en speciale lekkernijen. Je kunt zo goed als alles in het oranje krijgen tijdens zo’n (beperkte) periode. Ik kan me daarom voorstellen dat het er serieus ‘over the top’ overdreven uitziet voor buitenlanders. Maar is dat zo? Is het niet omdat bijvoorbeeld de Belgen een gebrek hebben aan een nationaal gevoel dat ze dit gewoon niet begrijpen? Zou ook kunnen, maar zover willen we het zeker niet drijven nu ;)
Goed, wij houden van vlaggetjes. Sinds een paar weken hou ik de straten en huizen nauwlettend in de gaten, maar helaas. De overdreven aanwezigheid van vlaggen, vlaggetjes, vlaggenlijnen bleef drastisch laag… nagenoeg onbestaand zelfs. Nu dat de eerste wedstrijd van de Duivels toch dichtbij komt, floept er af en toe ineens een vlag naar buiten. Joepie, denk ik dan in mijn binnenste.
Om dan wat olie op het vuur te gooien, besloot ik vorige week mijn armen uit de mouwen te steken. Voorzien van een geweldig lange vlaggenlijn (2 zelfs!) klom ik op een ladder om de voorgevel van ons huis te versieren. Glimmend van trots aanschouwde ik daarna mijn werk. Tevens merkte ik op dat we nu het enige huis in de directe omgeving hebben dat versierd is. De voorbijgangers konden (of wilden?) niet anders dan naar die wapperende dingen kijken. Voor hen hadden/hebben ze uiteraard de verkeerde kleur. Maar ja, dan moeten ze zelf maar vlaggetjes ophangen :) Een aantal dagen later verscheen dan de eerste Belgische vlag in de straat. Hoera, juichte ik stiekem!
Verschillende (Belgische) mensen lieten me echter verstaan dat ze het zelf ook niet snappen. Hoe kan een landsdeel een paar weken geleden bijna volledig voor een bijna separatistisch Vlaanderen hebben gekozen bij de verkiezingen en nu – een luttele periode later – een Belgische vlag uithangen? En lap, zo zijn we weer terug bij af… Dus, concludeer ik… als er nu veel meer Rode Duivels vlaggetjes in de winkels zouden liggen… zouden er dan absoluut meer vlaggetjes wapperen in het stille België/Vlaanderen? Ik betwijfel het stiekem wel een beetje :)

Oh en lieve Belgen… foute woordkeuze… lieve Vlamingen: het helpt om de vlaggen te laten wapperen. Nederland won de eerste wedstrijd met maar liefst 5-1 tegen de regerend wereldkampioen Spanje. We hebben ze stiekem een beetje afgedroogd zelfs. Ze hadden zich beter laten droogwapperen… door wat vlaggetjes :)

WK - Nederland in België

WK - Nederland in België

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: